M

an skal lede længe efter nogen, der ikke kan lide pommes frites. Fra den sprøde yderside til den bløde kerne er der noget uimodståeligt ved de gyldne stave eller både. Men med stigende fokus på sundhed og ernæring har mange af os fået dårlig samvittighed over at nyde dem alt for ofte – pommes frites er jo ikke ligefrem kalorielette. Læg dertil fedt, salt og transfedtsyrer, så står det klart, at det aldrig skal være en fast del af ens kost. Men skal man synde, så kan man lige så godt gøre det på en samvittighedsfuld måde.

Men hvor mange kalorier er der i pommes frites, og kan vi gøre noget, så vi kan spise dem med god samvittighed? Det tager vi et kig på.

Artiklen indeholder affiliate links.

Kalorieindhold: Færdigkøbte kontra hjemmelavede

En af de største faktorer, der påvirker kalorieindholdet i pommes frites, er tilberedningsmetoden. Friturestegte pommes frites ligger i toppen over kalorieindhold, mens ovnbagte pommes frites slet ikke er så slemme.

Kalorier i friturestegte pommes frites

Ifølge det amerikanske landbrugsministerium indeholder 100 gram friturestegte pommes frites 311 kalorier. McDonalds oplyser, at deres mellemstørrelse indeholder 330 kalorier. På arla.dk deler de en opskrift på hjemmelavede, friturestegte pommes frites med et kalorieindhold på intet mindre end 456 kalorier pr. 100 gram. Denne høje kaloriemængde skyldes primært den store mængde olie, som fritterne absorberer under friturestegningen.

Hjemmelavede pommes frites

Når du laver pommes frites derhjemme, har du fuld kontrol over, hvilken type og hvor meget olie du bruger. Hvis du for eksempel bager dine pommes frites i ovnen med et minimum af olie, kan du reducere kalorieindholdet til omkring 150 til 200 kalorier per 100 gram. Dette er en betydelig forskel, der kan gøre det lettere at nyde dine fritter med god samvittighed.

Pommes frites fra frost

Fritterne fra frost indeholder også langt færre kalorier end de friturestegte. Et kig i frostdisken hos Rema 1000 viser, at kalorieindholdet varierer fra 120 til 180 kalorier per 100 gram.

Pommes frites i airfryeren

Det er nemt at udlede, at man ved at skære kraftigt ned på olien kan skære rigtigt mange kalorier væk. Men der er også stor forskel på spiseoplevelsen ved ovn- og friturestegte pommes frites. Løsningen ligger lige for. Alle har efterhånden hørt om airfryeren, og det med god grund, for det er en lille (eller stor) mirakelmaskine. Tager du en pose pommes frites fra frost og giver dem cirka 25 minutter i maskinen, får du sprøde, lækre pomfritter. Hvis du virkelig gerne vil have noget af den effekt, du får ved friturestegning, kan du tilføje en smule olie, inden du starter airfryeren.

Tips til sundere pommes frites

  • Vælg sundere olier: Hvis du vælger at tilføje olie, så gå efter sundere valg såsom olivenolie eller rapsolie.
  • Brug krydderier: For at tilføje smag uden ekstra kalorier, eksperimentér med krydderier som paprika, hvidløgspulver eller rosmarin.
  • Skær tykkere fritter: Tykkere fritter absorberer mindre olie end tyndere, hvilket kan hjælpe med at reducere kalorieindholdet.
  • Ikke overspis: Nyd dine pommes frites i moderate portioner for at holde kalorieindtaget i skak.

No items found.
Fra  
31/1/24
 i kategorien 
Livsstil

Mere fra 

Livsstil

se alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå aldrig glip af en god historie

Ingen spam, bare god smag. Se vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.